Leerwerktraject

In een leerwerktraject verbeter je je vak- en werknemersvaardigheden.

Wat is het?

In een leerwerktraject verbeter je je vak- en werknemersvaardigheden. Je oefent in een echte werkomgeving. Hiermee doe je werkervaring op en dit vergroot je kans om werk te vinden. Je volgt dit meestal via je gemeente of het UWV. Het soort werk verschilt per gemeente.  Bijvoorbeeld: in de schoonmaak, in de natuur (groen), in de beveiliging of in de catering. Soms levert dit een baan op.

Hoe werkt het?

In een leerwerktraject ben je aan het werk en krijg je begeleiding van een coach. Als je het leerwerktraject bij een bedrijf doet, is dit vaak een jobcoach. Leerwerktrajecten duren meestal drie tot zes maanden, soms ook twee jaar. Je behoudt je uitkering tijdens deze periode.

Voor wie?

Een leerwerktraject is voor volwassen werkzoekenden die eerst ondersteuning nodig hebben om te kunnen werken. Sommige werkzoekenden hebben last van psychische, verstandelijke of lichamelijke beperkingen. Als je (tijdelijk) bent uitgevallen en niet meer terug kunt keren naar je werkgever, kan ook een leerwerktraject worden ingezet. Dan is het leerwerktraject een onderdeel van re-integratie 2e spoor.

Meer weten?

Vraag de gemeente of het UWV welke leerwerktrajecten ze bieden.