Ondernemen met een uitkering

Start je eigen onderneming!

Wat is het?

Parttime coöperatief ondernemen met behoud van uitkering is een idee van Tientjes Academie Breda en Cordaid.

Wie vanuit een uitkering aan de slag wil, heeft de keuze uit (fulltime) werk in loondienst of fulltime ondernemen. Maar wat als dit te hoog gegrepen is of niet aansluit bij je mogelijkheden of wensen? Dan kan parttime ondernemen binnen een sociale coöperatie een oplossing zijn. Uw gemeente kan dit ook faciliteren. Daarvoor moet u in gesprek met uw gemeente. 

Hoe werkt het?

De coöperatie wordt opgericht bij de notaris en krijgt een Kamer van Koophandel nummer. De leden van de coöperatie kunnen de coöperatie als rechtspersoon gebruiken, zij zijn dan ‘natuurlijk lid’. Dat maakt dat zij met behoud van hun bijstandsuitkering ondernemende activiteiten kunnen doen onder de paraplu van de coöperatie. De facturen worden uitgestuurd door de penningmeester van de coöperatie en de betalingen worden gereserveerd voor de ondernemer, maar niet uitbetaald. Wel mogen er van dit 'spaarpotje’ nieuwe investeringen worden gedaan en trainingen worden gevolgd door de ondernemer die de opdracht heeft uitgevoerd.

Voor wie?

Het is voor mensen die met behoud van hun bijstandsuitkering een parttime onderneming willen starten onder de paraplu van een sociale coöperatie.

Meer weten?

https://www.ondernemenmeteenuitkering.nl/